Terapi mot depression
Välkommen att boka ett samtal där vi pratar igenom om vad du önskar hjälp med.
Jag är leg psykolog och träffar klienter för samtalsterapi. Jag erbjuder fördjupande samtal (individualterapi) där du får mer förståelse för dig själv, perspektiv och förändring. Du kan få hjälp med depression och andra utmaningar. Vi bokar samtal på mottagning på Östermalm i Stockholm eller online.
Vad är depression
Att vara deprimerad handlar oftast om att känna sig nedstämd, ha låg tilltro till sig själv (negativa tankar, svag självkänsla) och känna sig omotiverad att göra vardagliga saker. Det kan finnas orkeslöshet och en önskan att dra sig tillbaka från omvärlden. Andra kan beskriva mer uppvarvning och håller sig aktiva för att hålla undan depressivitet och även ångest och orostankar.
Depression är ett vanligt förekommande problem och även ett vanligt skäl till att man söker terapi. Ibland har symtom dykt upp på senare tid, andra gånger kan perioder med depression ha varit en del av livet sedan en längre tid.
Hur behandlas depression
I terapisamtalen kommer du och jag att ta reda vilken slags depression det handlar om som reaktion på sorg och förlust, långvarig stress eller trauma. Vi kommer att prata om ifall depressionen är tillfällig eller har varit återkommande.
Vi kommer att utforska vad som orsakar depressiva symtom eftersom depression uppstår pga en blandning av olika faktorer och ändelser. Vi söker och kommer att finna alternativ som ger närvaro, lust och riktning i relationer, vardag och arbete.
Vi kommer att prata om vad som triggar depressiva symtom, vad som ger lugn och ro, vad som ger lust och initiativ, och hur depression skiljer sig från känslor, behov, självkritiska tankar och övertänk.
Konsekvenser av depression
Depression har ofta konsekvenser med psykisk och fysisk hälsa över tid. Andra konsekvenser är bristande ork och engagemang. Man drar sig undan och mäktar inte med vad man önskar i relationer, på fritid och i arbetet. Ångest och oro leder ofta till att man undviker det man mest önskar och behöver.
Minne, koncentration och motivation påverkas också. Ångest och oro är generellt också en komponent att räkna med vid depression.
Att förstå dessa konsekvenser är avgörande för att känna igen när depression kan kräva professionell intervention.
Terapi - Depression
Tanken med terapi är att goda förändringar ska ske. När det handlar om depression handlar det främst om att återfå upplevelser av mening, intresse och en varm självbild – för att kunna närma sig det man önskar och behöver – istället för att undvika desamma. Det är det övergripande intryck som jag som psykolog ser.
Ett annat intryck är lidandet med att ha inre smärta och vara så ensam i det. När goda förändringar börjar ske, upplever klienten allt mer skillnaden mellan lidandet och välmående, speciellt då förändringar börjar visa sig och då inre smärta och självkritiska tankar har kraftigt minskat. På vägen dit upplever de fler stunder nöjdhet, frihet och meningsfullhet i det inre livet och börjat tro på att det är möjligt att må bättre s a s med sig själv. En slags sinnesfrid uppstår. Läs mer om terapi hos Psykologiskt forum och Maria Sandgren.
Förändring av terapi
Depression kan vara ett hinder för vad som helst – vad man önskar och har behov av. Depression är också ett lidande i sig själv. En del önskar djupare relationer. En del önskar kunna leva mer fullt ut och inte så tillbakadraget. Några lever alltför nära sina självkritiska tankar och tvekar inför olika livsval och relationer. Andra känner sig avtrubbade och vet inte riktigt vad de vill och behöver. En del har en mörk självbild och önskar känna sig mer nöjda med sig själva och bli älskade.
Terapin blir ett sätt att öppna upp och börja leva mer fullt ut:
-
att känna glädje och mening ur flera aspekter
-
att ha energi och lust till relationer
-
att ha god fysisk hälsa
-
att var kreativ och produktiv
-
att lyckas med studier och i arbete
-
att ha tillit till sig själv
-
att ta initiativ för att lösa problem
-
att ta initiativ för att leva väl
Affektfokuserad terapi mot depression
Vi pratar vad du önskar få hjälp med samtidigt som vi uppmärksammar reaktioner som vilsenhet och uppgivenhet, samt olika känslor som brukar undvikas. Vi kommer att undersöka hur depressiva reaktioner skiljer sig från känslor i affektfokuserad terapi. Att komma närmare känslorna är ett sätt att förstå sig själv bättre.
Inom affektfokuserad terapi brukar vi inte tala om tomhet, meningslöshet eller brist på lust som känslor utan de räknas mer som stressreaktioner eller symtom på att stämningsläget är negativt påverkat. Känslor tillhör det emotionella systemet och kan ge lugn och visshet, även riktning för vad man vill och behöver.
Du kommer att lära dig att uppleva känslor och därigenom minska depressiva symtom och att känna mer mening, riktning och känslomässig närvaro. Läs mer om terapi hos Psykologiskt forum.
Exempel - Depression
Känsloläget vid depression karaktäriseras av ledsnad och meningslöshet. Även tomhet. Stress för att eller brist på lust att delta i vardagslivet finns.
Vid depression finns också självkritiska tankar med. Många beskriver upplevelser att vara otillräcklig och inte duga av olika skäl och på olika sätt. Klienter berättar ibland om överdriven skuld och skam för att ha bidragit eller tro sig ha bidragit till en viss händelse t ex att någon har reagerat på ett visst sätt.
Otillräckligheten kan yttra sig i självkritiska tankar och tankar om att andra kommer att vara kalla och nedvärderade mot en själv. Man har svårt att se att andra bryr sig eller känna att livet är meningsfullt. Konsekvensen kan bli att man drar sig tillbaka från relationer och omvärlden.
Andra upptäcker i terapi en depressiv hållning om övertänk och grubblerier eftersom de inte har några kroppsliga symtom och är inte så undvikande. Istället visar sig ett depressivt förhållningssätt i ett tankeliv där de söker beskriva, förklara och jämföra vad de upplever. Tankar kan finnas i form av ”jag är så misslyckad,” ”det är mitt fel,” ”det kommer aldrig att bli någon ändring,” och ”andra har det bättre utan mig” – vilka alla känns som helt sanna. Obeslutsamhet kan uppstå. Oftast helt i sin ensamhet.
Depression - Kontakta psykolog för vägledning
Maria Sandgren, legitimerad psykolog med lång erfarenhet, erbjuder terapi på en privat mottagning i centrala Stockholm samt via onlinebesök.
Jag hjälper dig att hitta det upplägg som bäst motsvarar dina behov, oavsett om du föredrar digitala möten eller besök på mottagningen.