top of page

Terapi vid relationsproblem

Välkommen att boka ett samtal där vi pratar igenom om vad du önskar hjälp med. Jag är leg psykolog och träffar klienter för samtalsterapi. Jag erbjuder fördjupande samtal (individualterapi) där du får mer förståelse för dig själv, perspektiv och förändring. Du kan få hjälp med relationsproblem och andra utmaningar. Vi bokar samtal på mottagning på Östermalm i Stockholm eller online. 

Vad är relationsproblem

Vad klienter önskar hjälp med i sina relationer är olika men de önskar att relationerna ska vara bättre än hur de upplevs just nu. Det kan handla om relationer i nuläget och även tidigare i livet. En del söker en partner, andra har bekymmer i den nuvarande partnerrelationen. Andra önskar utveckla relationen med föräldrar eller sina vuxna barn. 

Några önskar titta tillbaka och prata om relationer som påverkat dem alltför mycket i en negativ riktning, och de känner att något håller dem tillbaka. En del har erfarenheter av utsatthet och mobbning och känner ängslighet i grupper. 

En del söker vänner sedan länge. Några söker utvecklas i sin yrkesroll och upptäckt att de inte kommer vidare. 

Hur behandlas relationsproblem

I terapisamtalen kommer du och jag att ta reda vilka utmaningar som du upplever i relationer. Vi kommer att se vad som triggar problemen och finna alternativ som ger tillit, stabilitet och förändring i dina relationer.  En känd förklaringsram för relationer är anknytningsteorin. Många som söker terapi har ett mönster av att dra sig tillbaka med vad de önskar och behöver. De kan också ha tendens att överanpassa sig till andra, vara väl följsamma. Andra söker närhet till vänner och partner men kan vara alltför intensiva och känner säkerhet genom att ta initiativ och bestämma. 

Konsekvenser av relationsproblem

Erfarenheter av relationer under uppväxten kan ha inverkan på hur man uppfattar sig själv och andra i relationer när man är vuxen. Föräldrar kan ha försummat sitt barn på olika sätt. Andra barn kan ha mobbat en klasskamrat. I vuxen ålder finns osäkerhet i relationer vilket kan ta sig uttryck på olika sätt. 

 

I vuxen ålder kan också relationer ha betydelse på ett negativt sätt. En del har eller har haft en partner som behandlar oaktsamt t ex genom att försumma, anklaga eller manipulera. Andra berättar om erfarenheter från arbetslivet och utmaningar med konkurrens, mobbning och manipulation. Trauma eller traumaliknande händelser påverkar. 

Ibland har även ångest, depression och andra problemområden betydelse för hur man reagerar och agerar i relationer. 

Förändring av terapi

I terapin kommer vi att fånga upp vad för mönster som du har i relationer och hur du önskar förändring. Vi kommer också att undersöka reaktioner på olika dynamik i relationer. 

Mönstren kan vara olika i olika slags relationer som vänner och bekanta, främlingar, partner och på arbetet. Mönster kan även vara olika för personer i olika ålder, genus och position (grupper, ledare). Ibland kan det vara svårt att förstå hur olika man agerar och reagerar. 

Terapin blir ett sätt att öppna upp och börja leva mer fullt ut i relationer:

  • att känna glädje och mening 

  • att ha energi och lust 

  • att vara mer närvarande

  • att kunna välja när man önskar närhet och distans

  • att vara kreativ och samspelande

  • att känna sig nöjd med den man är

Affektfokuserad terapi och relationer

Vi kommer undersöka vilken betydelse känslor har i dina relationer. Vad vi känner på insidan kan påverkar hur nära eller hur distanserad man är till andra personer.

Ibland påverkar orostankar och självkritiska tankar mer och andra gånger kan det finnas en känsligt för att kunna känna varma känslor för andra. Att vara irritabel och arg på andra kan också ge problem och stöta dem ifrån oss. Andra gånger sväljer man irritation och är alltför följsam. Vi kommer att se hur närmande och distansering till andra och även de egna känslorna uppstår. 

Du kommer att förstå dig själv bättre och få perspektiv för komma till rätta med tidigare erfarenheter. Du kommer även att känna mer handlingskraft och känslomässig närvaro i dina relationer samt känna mer flexibilitet i att reagera och agera i samspelet med andra. Läs mer om terapi hos Psykologiskt forum och Maria Sandgren. 

Exempel - Relationer

En del har tendens till att överanpassa sig till hur andra önskar att de ska vara. Andra har problem med närhet även om de vill vara i en stabil relation med andra. 

Andra har behov av att vara nära, en slags intimitet, som en trygghet vilket kan ställa till problem i ytligare relationer. Andra har utmaningar med närhet och distans. Några har behov att dominera relationen och kan ha ett kontrollerande förhållningssätt till partner och omgivning. 

Mönster med att kritisera varandra med att säga: ”om du bara kunde …” finns ibland. Ibland kan problemet vara en annan persons problem med alkohol, aggressivitet eller tystnad, men det finns också relationer där de båda bortser ifrån vad det underliggande problemet är och hänger sig åt att kritisera partnern helt öppet. Partnern brukar ge gensvar genom att kritisera tillbaka. I en sådan relation kan det hända att en person tycker det är självklart att kritisera och tänka att den har ”rätt” medan den andra personen har en historia av att underordna sig och vara kritisk mot sig själv. 

 

I diskussioner och gräl handlar det ofta om underliggande behov av att få omsorg, bli lyssnad på, kunna påverka den andre eller liknande. Man kan också ha olika behov av förändring men är rädd för att prata om det. 

Se fler orsaker till terapi

maria_sandgren_psykolog_.jpg

Relationer - Kontakta psykolog för vägledning

Maria Sandgren, legitimerad psykolog med lång erfarenhet, erbjuder terapi på en privat mottagning i centrala Stockholm samt via onlinebesök.

 

Jag hjälper dig att hitta det upplägg som bäst motsvarar dina behov, oavsett om du föredrar digitala möten eller besök på mottagningen.

bottom of page