top of page

Terapi vid migrän

Välkommen att boka ett samtal där vi pratar igenom om vad du önskar hjälp med.
Jag är leg psykolog och träffar klienter för samtalsterapi. Jag erbjuder fördjupande samtal (individualterapi) där du får mer förståelse för dig själv, perspektiv och förändring. Du kan få hjälp med migrän och andra utmaningar. Vi bokar samtal på mottagning på Östermalm i Stockholm eller online. 

Vad är migrän

Migrän är en kraftig huvudvärk och som kommer i attacker. Värken kan vara bultande eller pulserande, ofta på ena sidan av huvudet. Aura kan tillkomma. Vid migrän finns ofta symtom med illamående, koncentrationssvårigheter och känslighet för ljud och ljus. Många har muskelspänningar i nacke och skuldror. 

 

Attackerna med värk kan så pass kraftiga att man är tvungen att dra sig tillbaka från vardag och arbete för ett par timmar eller några dagar. Efter en attack känner man sig sliten och utmattad. 

 

Livet med migrän är påfrestande. Attackerna påverkar ofta livskvaliteten då både intensiteten och längden på desamma innebär stora avbrott i sociala aktiviteter och arbete. Personen inte kan planera för vardag och arbete, känner sig kraftlös efter attackerna och stressreaktioner kan följa. 

Hur behandlas migrän

Migrän betraktas som en kronisk neurologisk sjukdom där behandlingen främst handlar om medicinering utskriven neurolog för att förebygga och mildra attackerna. ISTDP (affektfokuserad) terapi för funktionella neurologiska problem som migrän kan ha god effekt. Läs mer om terapi och funktionella neurologiska problem, kronisk huvudvärk och en bok om migrän

 

I affektfokuserad terapi kan emotionella konflikter behandlas. De inre konflikterna kan ha uppstått tidigare i livet och av olika skäl så har händelserna lämnat spår i form av stressreaktioner och smärtproblematik. 

 

När känslor har lagts åt sidan, ofta omedvetet, och inte bearbetats kan somatisering uppstå, d v s att man upplever kroppsliga problem som smärta istället för känslor. Att kunna känna igen, identifiera och uttrycka (ifall man tycker att det passar) känslor är avgörande för förståelse av sig själv och andra samt för livskvaliteten. Läs mer om forskning om terapi och känslor.  

 

Attacker med migrän är mycket drabbande när de sker men också ansträngande att återhämta sig ifrån. Känslor av ledsnad för de ständiga avbrotten i livsflödet och sorgen över den tid som migränen har tagit i anspråk brukar komma upp. Detta är ett exempel på en läkande faktor i terapi där klienter börjar möta känsloladdade händelser och uppleva samt uttrycka vad de känner i en trygg samtalsmiljö. 


Ett annat exempel på känslomässig bearbetning är att möta de känslor som tidigare undviks i relationer. Klienter kan berätta om erfarenheter av att ha blivit avvisade av närstående eller andra personer och förväntats bortse från de egna behoven. Vid försummelse eller trauma under uppväxten kan klienter utveckla kroppsliga symtom vid sidan av psykologiska. Läs mer om relationsproblem

Konsekvenser av migrän

Migrän har stora konsekvenser då man inte kan delta i sociala aktiviteter och arbete. Attackerna tar mycket kraft och energi. En kronisk smärtproblematik kan utvecklas. 

 

Livet blir oförutsägbart med attackerna beroende på hur ofta och med vilken styrka de sker. Stressreaktioner, utmattning, ångest och depression kan följa. Känslighet för fysisk träning och annan ansträngning kan utlösa migrän och huvudvärk då stresskänslighet har utvecklats. Det kan bli nödvändigt att sjukskriva sig för den tid då man har smärtpåslag. 
 

Frågor kring vem man är och önskar vara kan leda till en existentiell kris då den egna agensen (handlingskraften) är påverkad. 

Förändring av terapi

Tanken med terapi är att goda förändringar ska ske. Genom känslomässig bearbetning av händelser i nuläget och dåtid kan goda förändringar ske. Det mest avgörande är att tidigare attacker och huvudvärk minskar eller försvinner helt. Då minskar stressreaktioner och påverkan av kronisk sjukdom på livskvaliteten och psykisk hälsa. 

 

När symtomen är färre eller helt saknas, kan klienter börja leva mer fullt ut och uppleva glädje och kraft att delta i livet med vardag, relationer och arbete. De kan planera och genomföra önskade aktiviteter. De behöver inte oroa sig för att behöva ställa in planerade händelser eller sjukskriva sig från arbete. De mår bättre med sig själv och andra när de återfunnit handlingskraften att delta i livet. 

Headache_edited_edited.jpg
Stressed Woman_edited.jpg

Affektfokuserad terapi och migrän

Vi pratar vad du önskar få hjälp vid varje samtal samtidigt som vi uppmärksammar reaktioner som inre oro och även känslor som brukar undvikas. Vi kommer att undersöka hur ångest och stressreaktioner skiljer sig från känslor i affektfokuserad terapi. Att komma närmare känslor är ett sätt att förstå och förankra sig själv i det emotionella systemet istället för att ha ångest och andra stressreaktioner. 

 

När någon säger att ”det är mycket känslor” brukar det mer handla om att man har många tankar samtidigt och kan inte finna riktning, utan övertänker, har ångest och oroar sig istället. Det sympatiska nervsystemet är aktiverat och vi kan uppleva att något är på väg att gå illa (en s k hotbild finns på insidan). Känslor tillhör däremot det emotionella systemet och närmare t ex det parasympatiska systemet, och känslor kan ge lugn och visshet, även riktning för vad man vill och behöver.

 

Efter migrän är en kronisk sjukdom så kommer vi att prata om hur det är att leva med kronisk sjukdom. Klienter berättar om ledsnad och uppgivenhet då de beskriver att livet och vardagen utsätts för ständiga avbrott pga migränen. De kan inte planera väl och lever mer som de önskar. De känner stress för att de inte hinner och en uppgiven att behöva acceptera avbrotten. 

Du kommer att lära dig att uppleva känslor och därigenom minska ångesten och att känna mer handlingskraft och känslomässig närvaro. Läs mer om forskning om terapi och känslor och om terapi hos Psykologiskt forum och Maria Sandgren

Se fler orsaker till terapi

maria_sandgren_psykolog_.jpg

Stress & utmattning - Kontakta psykolog för vägledning

Maria Sandgren, legitimerad psykolog med lång erfarenhet, erbjuder terapi på en privat mottagning i centrala Stockholm samt via onlinebesök.

 

Jag hjälper dig att hitta det upplägg som bäst motsvarar dina behov, oavsett om du föredrar digitala möten eller besök på mottagningen.

bottom of page